Naujienos

Atgal

Dėl legioneliozės prevencijos darbų Panevėžyje

2018 07 12
Siekdama užkirsti kelią legioneliozės židiniams susidaryti gyvenamųjų namų bei kitų pastatų karšto vandens tiekimo sistemose, AB „Panevėžio energija“ 2018 m. liepos 24–25 dienomis pastatų šildymo ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojams sudarys galimybes atlikti prevencines priemones. Minėtomis dienomis šilumos tinkluose (vamzdynuose) šilumnešio (termofikacinio vandens) temperatūra bus padidinta iki 75°C.
 
AB „Panevėžio energija” informuoja namus administruojančias įmones ir bendrijas apie atsakomybę, tiekiant vartotojams karštą vandenį ir kontroliuojant tiekiamo karšto vandens kokybę, ir siūlo prevencinius darbus atlikti savo administruojamuose ir (ar) prižiūrimuose pastatuose. Vadovaujantis higienos normų reikalavimais (HN 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“), atliekant legioneliozės prevencijos darbus pastato karšto vandens sistemoje būtina karšto vandens temperatūrą padidinti iki 66°C, vartotojų čiaupuose – iki 60°C. Rekomenduojama tokią karšto vandens temperatūrą išlaikyti tiek laiko, kad karšto vandens naudotojai spėtų dezinfekuoti savo butų karšto vandens čiaupus ir dušų galvutes.
 
Apie daugiabučiame name atliekamus darbus pastatų šildymo ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojai ir valdytojai privalo patys informuoti konkrečių namų gyventojus, iškabindami laiptinėse atitinkamus skelbimus ar gyventojus apie atliekamus darbus informuodami kitaip.
 
Nustatytomis atliekamų darbų dienomis karšto vandens vartotojai turėtų atsukti visus (geriau - ne vienu metu) buto karšto vandens čiaupus ir sulaukti, kol per juos pradės tekėti ligos sukėlėją naikinantis virš 60°C  temperatūros karštas vanduo.  
 
Minėtomis dienomis taps karštesni ir butų vonios patalpų „gyvatukai“, o gyventojai turėtų būti atsargūs, naudodamiesi karštu vandeniu.
 
Legioneliozė – ūminė užkrečiamoji liga, pasireiškianti karščiavimu, plaučių uždegimu, ja užsikrėsti galima oro lašeliniu būdu (kvėpuojant oru, kuriame yra bakterijomis užkrėsto aerozolio). Svarbu nesudaryti sąlygų legionelių dauginimuisi: neleisti vandeniui užsistovėti, t. y. valyti ir dezinfekuoti vandens šildytuvus, vandens filtrus, reguliariai valyti dušų galvutes ir vandens čiaupus. Legionelės bakterijų dauginimuisi palankiausios sąlygos susidaro, kai vandens temperatūra yra nuo 20 °C iki 45 °C, todėl karšto vandens temperatūra pastoviai turėtų atitikti nustatytas higienos normas ir būti ne žemesnė kaip 50°C, o šalto vandens temperatūra – 20 °C.


Atnaujinta 2018-07-16 13:39:18