2021 metų naujienų archyvas

Merai – prieš naują šilumos supirkimo tvarką

2018 12 19

Besikeičiantis teisinis reguliavimas negali sudaryti prielaidų šilumos kainai didėti – teigia Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas. Uostamiesčio vadovo iniciatyva didžiųjų šalies miestų merai kreipėsi į Seimo narius kviesdami sustabdyti Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) patvirtintą naują šilumos supirkimo tvarką bei Šilumos ūkio įstatymo pataisomis įtvirtinti reguliavimo ir konkurencijos balansą šilumos gamyboje. Kreipimąsi pasirašė Klaipėdos, Kauno, Panevėžio ir Šiaulių savivaldybių vadovai, pritarimą išreiškė ir Vilniaus savivaldybė.

„Gyventojus siekiame aprūpinti, kiek įmanoma pigiausia šiluma, todėl bet koks teisinio reguliavimo keitimas turi būti pagrįstas, o pasekmės įvertintos. Nauja šilumos supirkimo tvarka yra ydinga. Didžiausią rūpestį man, kaip ir kitiems kreipimąsi pasirašiusiems savivaldybių vadovams, kelia būtent tai, kad pagal naująją tvarką superkant šilumą iš nepriklausomų šilumos gamintojų gali didėti šilumos kaina vartotojams“, – teigė Klaipėdos meras.
 
Savivaldybių valdomų didžiųjų energetikos įmonių atstovai vieningai tvirtina, jog naujoji tvarka iš esmės pakeis veiklos bei konkurencijos sąlygas Lietuvos šilumos ūkyje ir galimai sudarys sąlygas privačiam verslui užimti dominuojančią padėtį šilumos gamybos sektoriuje. Energetikos specialistų vertinimu, tai gali padidinti vartotojų mokesčius už šilumą bei sužlugdyti savivaldybių valdomas energetikos įmones.
 
Energetikų skaičiavimu, dėl naujos supirkimo iš nepriklausomų šilumos gamintojų tvarkos trumpuoju laikotarpiu Vilniuje šilumos kaina brangtų 0,6 proc., Kaune 1,4 proc., Klaipėdoje 3,4 proc., Panevėžyje 1 proc., o ilgesniuoju laikotarpiu kainų kilimas gali tapti sunkiai prognozuojamas ir nekontroliuojamas.
 
Savivaldybių bendrovės ne tik gamina, bet ir tiekia šilumą savo vartotojams, todėl ydinga šilumos supirkimo tvarka atimtų iš savivaldybių įmonių pajamas, skirtas tiekimo įrenginių, trasų išlaikymui ir atnaujinimui. Ilgalaikėje perspektyvoje tai vestų prie didesnių šilumos tiekimo nuostolių, o tuo pačiu ir kainų šilumos vartotojams didėjimo.
 
Dar 2018 m. vasarį didžiųjų miestų merai kvietė VKEKK neskubėti su šilumos ūkio reforma ir tęsti specialistų diskusiją dėl šilumos energijos supirkimo iš privataus kapitalo nereguliuojamų nepriklausomų šilumos gamintojų. Tačiau VKEKK merų raginimo neišgirdo.
 
Dabar didžiųjų miestų merai kreipiasi į LR Seimo narius, kviesdami sustabdyti  šią tvarką bei Šilumos ūkio įstatymo pataisomis įtvirtinti reguliavimo ir konkurencijos balansą šilumos gamyboje, visų pirma siekiant Lietuvos miestų gyventojus patikimai aprūpinti pigiausia šiluma. Kreipimesi siūloma įvertinti šilumos tiekėjų ir specialistų perspėjimus ir iš esmės peržiūrėti šilumos ūkio reguliavimą, kuris šiuo metu aiškiai atsilieka nuo procesų vykstančių realiame gyvenime ir menkai teprisideda prie mūsų piliečių gerovės.

 

Šaltinis http://kauno.diena.lt/naujienos/klaipeda/miesto-pulsas/merai-pries-nauja-silumos-supirkimo-tvarka-893048



Atnaujinta 2018-12-19 09:24:36