2023 metai

Šilumininkai prognozuoja vasario mėnesio šilumos sąskaitas apie 25 proc. mažesnes nei prieš metus

2019 02 28
AB „Panevėžio energija“ preliminariais duomenimis, gyventojus pasieksiančios vasario mėnesio sąskaitos už centralizuotai tiekiamą šilumą bus apie 20-25 proc. mažesnės nei 2018-ųjų vasarį ir maždaug apie 30 proc. mažesnės nei šių metų sausį.
 
Šį vasarį vidutinė lauko oro temperatūra Panevėžyje siekė apie vieną laipsnį šilumos, prieš metus buvo apie 6,5 laipsnius šalčio, o 2019 m. sausį  – 4,5 laipsnio šalčio.
 
Dėl šiltesnių orų šį vasarį  Panevėžio daugiabučiuose buvo suvartota apie 25-30 proc. mažiau šilumos nei 2018-ųjų vasario mėnesį. Tačiau dėl pabrangusio kuro 6,4 proc. padidėjo šilumos kaina, todėl galutiniai mokėjimai už šilumą bus 20-25 proc. mažesni.
 
Šilumos suvartojimo apimtys kokybiškuose ir gerai prižiūrimuose namuose, lyginant su prastos būklės ir aplaidžiai prižiūrimais daugiabučiais, skiriasi net šešis kartus. Šilumininkai atkreipia dėmesį, kad įtakos šilumos suvartojimui turi ne tik lauko oro temperatūra, bet ir daugiabučių bei jų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų būklė, jų priežiūra ir eksploatavimas.
 
Už tai atsakingi daugiabučių administratoriai ir šildymo bei karšto vandens sistemų prižiūrėtojai. Šios organizacijos taip pat privalo analizuoti, kodėl namas suvartoja daug šilumos, ir apie priežastis informuoti gyventojus. Būtent administratoriai ir prižiūrėtojai, kuriems gyventojai kas mėnesį moka atskirą mokestį, yra atsakingi už šilumos taupymą namo viduje, tolygų visų pastato patalpų šildymą ir karšto vandens tiekimą. Prižiūrėtojų veiklą kontroliuoja Valstybinė energetikos inspekcija prie Energetikos ministerijos.
 
Šilumos tiekimo įmonės atsakingos už nenutrūkstamą šilumos tiekimą vartotojams iki pastatų įvadų. Šilumininkai gyventojams taip pat teikia sąskaitas už šilumą, apskaitytą įvadinio šilumos skaitiklio ir paskirstytą pagal Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nustatytą metodiką. Komisija kontroliuoja šilumos tiekimo įmones ir kiekvieną mėnesį skelbia šilumos kainas kiekviename mieste.
 
Panevėžyje yra apie 35 tūkst. butų, aprūpinamų centralizuotai tiekiama šiluma. Tik apie 9 tūkst. butų yra naujos statybos arba renovuotuose daugiabučiuose namuose. Kiti butai yra senuose, sovietinės statybos, neapšiltintuose daugiabučiuose, pastatytuose iki 1993 metų.


Atnaujinta 2019-02-28 15:47:10