2023 metai

Nuo spalio šiluma kainuos 11 proc. mažiau nei pernai

2019 09 25
Nuo 2019 m. spalio 1 d. nustatyta AB „Panevėžio energija“vienanarė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina – 4,63 ct/kWh (be PVM). Gyventojams šiluma kainuos 5,05 ct/kWh (su 9 proc. PVM), kitiems vartotojams – 5,60 ct/kWh (su 21 proc. PVM). Palyginti su galiojančia šilumos kaina rugsėjo mėnesį, spalį šilumos kaina mažėja 6,3 proc.
 
Pagal nustatytą šilumos kainą kiekvieną mėnesį perskaičiuojama ir karšto vandens kaina. Panevėžio m. ir Pažagienių gyv. gyventojams karštas vanduo kainuos 4,15 Eur (su 9 proc. PVM)už kubinį metrą, jį ruošiant namo bendro naudojimo individualiuose šilumokaičiuose. Kai daugiabučiame name įrengta atvira karšto vandens tiekimo sistema – 4,88 Eur (su 9 proc. PVM) už kubinį metrą. Panevėžio r. Liūdynės gyv. gyventojams karštas vanduo kainuos 4,83 Eur (su 9 proc. PVM) už kubinį metrą.
 
Palyginti su praėjusiųjų metų spalio mėnesiu, šį spalį AB „Panevėžio energija“ centralizuotai tiekiamos šilumos kaina yra 11 proc. mažesnė.
 
Biokuro plėtra sumažino šilumos kainą daugiau nei 35 proc.
Nuo 2012 metų rugsėjo mėnesio, kai AB „Panevėžio energija“ šilumos kaina gyventojams siekė 7,82 ct/kwh (su 9 proc. PVM), šilumos kaina sumažėjo 35,4 proc. Tokį šilumos kainos kritimą lėmė biokuro plėtra – rekonstruotos katilinės Zarasuose, Rokiškyje, Panevėžyje – pastatyti nauji  katilai, deginantys biokurą šilumai gaminti. Šiuo metu AB „Panevėžio energija“ vykdo biokuro plėtros projektus Panevėžyje Senamiesčio g. esančioje katilinėje ir Pasvalio m. katilinėje. Bendrovė planuoja, kad 2019 metais apie 85 proc. patiektos šilumos visiems bendrovės paslaugų vartotojams bus pagaminta deginant biokurą ir panaudojant technologinę šilumą. Priklausomybė nuo gamtinių dujų sumažės iki 13 proc.
 
Sąskaitų dydis priklauso nuo šilumos taupymo
Tačiau mokėjimai už suvartotą šilumą (šildymą ir karštą vandenį) priklauso ne tik nuo šilumos kainos , bet ir nuo pastate suvartoto šilumos kiekio. Šis priklauso nuo pastato būklės, lauko oro temperatūros ir patalpose norimos palaikyti temperatūros. Pastatų būklė lemia, kiek šilumos šildymui bus suvartota tą ar kitą mėnesį ir kiek už tai reikės mokėti. Kuo geriau pastatas prižiūrimas, tuo mažiau šilumos jame suvartojama. Šildymo sezono metu sąskaitos už šilumą kokybiškuose ir gerai prižiūrimuose namuose, lyginant su prastos būklės, blogai prižiūrimais daugiabučiais gyvenamaisiais namais, gali skirtis ir keliais kartais.
 
AB Panevėžio energija“ primena, kad pagal Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos patvirtintų šilumos ir karšto vandens kainų nustatymo metodikų nuostatas, centralizuotai tiekiamos šilumos bei karšto vandens kainos perskaičiuojamos ir nustatomos kiekvieną mėnesį, priklausomai nuo kuro bei superkamos šilumos (iš nepriklausomų šilumos gamintojų) kainų.
 
Daugiau  informacijos  AB „Panevėžio energija“ interneto svetainėje  www.pe.lt


Atnaujinta 2019-09-25 08:31:21