2023 metai

Šildymo sistemų subalansavimas leis taupyti šilumą

2019 11 13
Neretai to paties pastato gyventojai skundžiasi, jog vieni gyvena pernelyg karštai ir priversti atverti langus, o kitų butuose yra pernelyg vėsu. Tai – daugelio senos statybos daugiabučių namų problema, jos priežastis – seni, be šiuolaikinių šilumos reguliavimo įtaisų daugiabučių šilumos punktai bei išbalansuotos pastatų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemos. Šie trūkumai paprastai lemia ir dideles sąskaitas už šilumą. 
 
Papildomi radiatoriai – išbalansuota daugiabučio šildymo sistema
Dėl savavališkai daugiabutyje atlikto šildymo ar karšto vandens sistemos pertvarkymo, kai bute sumontuojami neatitinkantys projekto ir per didelės šilumos galios radiatoriai ar voniose įrengiamas grindinis šildymas arba žymiai didesnis vonios šildytuvas (gyvatukas), išderinama namo sistema, o šiluma pasiskirsto netolygiai.
 
Daugiabučiuose namuose šildymo ir karšto vandens sistemos veikia tarsi vientisas organizmas. Nelegaliai atlikus šildymo ar karšto vandens sistemos pakeitimus, tai geriausiu atveju atsilieps komfortiškiau šildomomis kai kuriomis patalpomis, o blogiausiu – dalies patalpų nekokybišku šildymu ir akivaizdžiais patalpų oro temperatūros skirtumais. Bet kokiu atveju paprastai sistemų išreguliavimas lemia didesnes pastato šilumos sąnaudas, kurias, jei nėra individualios šilumos apskaitos butuose, neatsižvelgiant į šildymo kokybę, visi pastato naudotojai apmoka  proporcingai patalpų plotui.
 
Šildymo sistemos inventorizacija būtina
Siekiant išvengti aukščiau aprašytų sutrikimų, rekomenduojama periodiškai atlikti namo šildymo sistemos inventorizaciją, tikrinant šildymo prietaisų ir stovų subalansavimo įrenginių atitikimą projektui. Patikrinimą gali atlikti pastato valdytojas ar daugiabučio namo šildymo ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojas.
 
Nustačius nukrypimus nuo projekto, savininkų susirinkimo metu nurodomas trūkumų pašalinimo terminas ir priimamas galiojantis sprendimas dėl poveikio priemonių, jei pažeidimai savalaikiai nebus pašalinti. Galiojantys Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos nustatyti šilumos paskirstymo metodai numato galimybę taikyti sankciją už papildomą šildymo prietaisų galią. Tokiu būdu, jei pažeidimas nėra toks ženklus, kad trukdo normaliai veikti kitų patalpų šildymo prietaisams, bent atstatomas socialinis teisingumas - šilčiau gyvenančių butų savininkai mokės brangiau, tokiu būdu atpigindami projekto nepažeidusių patalpų šildymą.
 
Neprojektinių, kartais dėl nežinojimo atsiradusių, sistemos pakeitimų galima būtų išvengti, jei būtų laikomasi reikalavimo dėl namo administratoriaus ar prižiūrėtojo informavimo apie planuojamus ar pradedamus vykdyti buto šildymo ir karšto vandens sistemos remonto ar rekonstrukcijos darbus. Greičiau reaguoti į galimus pažeidimus padėtų remontuojamo buto kaimynų užklausos administratoriui ar prižiūrėtojui apie pastarųjų informavimą ir vykdomų darbų priežiūrą.
 
Galima sutaupyti penktadalį šilumos
Net ir neišderintos senos statybos pastato šilumos tiekimo sistemos modernizavimas prisidėtų prie šilumos taupymo ir efektyvesnio naudojimo. Tokie darbai gali būti įgyvendinti ir be pastato išorinių atitvarų šiltinimo: laikoma, kad šildymo sistemos modernizavimas – balansinių ventilių įrengimas šildymo sistemos stovuose, galimybę šildymą individualiai reguliuoti suteikiančių termostatinių ventilių sumontavimas prie radiatorių ir šildymo daliklių įrengimas ant kiekvieno šildymo prietaiso (radiatoriaus) sunaudotos šilumos įvertinimui gali padėti sutaupyti iki 15 proc. energijos. Toks šildymo sistemos atnaujinimas reikalauja ir šilumos punkto modernizavimo - abejų šių priemonių įgyvendinimas ir išmintingas naudojimasis leidžia sutaupyti apie 20 proc. iki tol naudotos šilumos. Dar didesnes sutaupymo galimybes suteikia esamos šildymo sistemos perdarymas į kolektorinę sistemą – šiuo atveju kiekviename bute atsirastų sava šildymo sistema su individualiu šilumos apskaitos prietaisu (skaitikliu).


Atnaujinta 2019-11-13 08:41:12