2023 metai

Lapkričio sąskaitos už šilumą mažesnės nei pernai

2019 12 17
AB „Panevėžio energija“ duomenimis vidutinis mokėjimas už patalpų šildymui lapkritį suvartotą šilumą Panevėžyje sudaro apie 26 eurus už 50 kv. metrų ploto butą (51 ct/vienam kv. m). Tai yra apie 23 proc. mažiau nei 2018-ųjų lapkritį. Mažesnius mokėjimus lėmė sumažėjęs dėl šiltesnių orų šilumos suvartojimas ir mažesnė šilumos kaina.
 
Biokuro įtaka šilumos kainai
AB „Panevėžio energija“ šilumos kaina gyventojams šių metų lapkričio mėnesį sudarė 5,09 ct/kWh (su 9 proc. PVM). Palyginus su praėjusiais metais tuo pačiu metu, šilumos kaina mažėjo 11,2 proc. Ji yra mažesnė nei prieš penkerius ar net prieš dešimt metų tuo pačiu laikotarpiu, kai 2014 m. šilumos kaina siekė 6,48 ct/kWh (su 9 proc. PVM) ar 2009 m. – 6,53 ct/kWh (su 9 proc. PVM), kai tuo metu visų rūšių prekės, paslaugos gyventojams brango.
 
Šilumos kaina kiekvieną mėnesį perskaičiuojama priklausomai nuo kuro kainų. Pabrangus ar atpigus kurui, keičiasi šilumos kaina. Didesnis biokuro panaudojimas šilumos gamybai leidžia stabilizuoti ar mažinti šilumos kainą, todėl bendrovė siekdama mažesnių šilumos kainų, kasmet didina biokuro naudojimą - įgyvendina biokuro plėtros projektus. Atliktos katilinių rekonstrukcijos bei šiuo metu dar rekonstruojamos Panevėžio ir Pasvalio katilinės leis biokuro panaudojimą 2019 m. kuro struktūroje padidinti iki 76 proc. Didesnis biokuro kiekio panaudojimas turės įtakos šilumos kainos mažėjimui, nes jis pigesnis už kitas kuro rūšis (gamtines dujas, mazutą ir kt.).
 
Šilumos suvartojimas lemia mokesčių dydį
Taigi, visi už šilumą mokame tą pačią kainą, visiems vienoda lauko temperatūra, tačiau gyvename skirtinguose namuose, nuo kurių būklės, jų eksploatavimo kokybės (šilumos ūkio prižiūrėtojo pastangų)  priklauso šilumos suvartojimas. 
 
Dėl išaugusių sąskaitų kalti gali būti vėjo perpučiami gyvenamieji namai, gali būti kalti ir kaimynai, savavališkai rekonstruojantys inžinerines sistemas, įrengiant papildomus radiatorius, nestandartinius „gyvatukus“ ar vonios grindų šildymą, ir taip išbalansuojantys šildymo ir karšto vandens tiekimą.
 
Prasta  namo vidaus šildymo ir karšto vandens tiekimo sistemų ir šilumos punkto būklė taip pat didina šilumos suvartojimą. Neizoliuoti karšti vamzdžiai į patalpas išskiria daug šilumos, kuri šildo tik negyvenamą rūsį, bet didina bendrą pastato sueikvojamos šilumos kiekį.
 
Šilumą taupyti sudėtinga daugiabučiuose namuose, kuriuose šilumos punktai yra senos konstrukcijos, su elevatoriniais mazgais, kuriuose nėra automatinių temperatūros reguliavimo įtaisų ir nėra galimybės užtikrinti tolygų visų pastato butų šildymą. Šiandien automatizuoto šilumos punkto privalumai ar viso namo modernizavimas akivaizdžiai parodo, kad atsinaujinantys namai mažiau suvartoja šilumos ir tokių namų gyventojai sąskaitas už suvartotą šilumą gauna mažesnes.
 
Lapkričio mėnesio ypatumai
Šį lapkritį visuose Panevėžio daugiabučiuose, tiek modernizuotuose, tiek senuose nerenovuotuose namuose, 50 kv. metrų ploto butų šildymui vidutiniškai suvartota apie 500 kWh (10 kWh/vienam kv. m). Prieš metus šis rodiklis sudarė apie 575 kWh (11,5 kWh/vienam kv. m). Už 50 kv. metrų ploto butą daugiabutyje gyventojai vidutiniškai mokės 26 eurus, prieš metus už to paties ploto šildymą mokėjo 33 eurus. Šį lapkritį Panevėžyje vidutinė lauko oro temperatūra sudarė 4,9 laipsnio šilumos, pernai – 2,8 laipsnio šilumos.
 
Mažiausiai šilumos suvartojama naujos statybos ir renovuotuose namuose
Renovuotuose namuose 50 kv. metrų ploto buto šildymui vidutiniškai reikėjo 370 kWh (7,4 kWh/vienam kv. m) šilumos. Sąskaita už šildymą tokio dydžio būstui vidutiniškai sudaro 19 eurų. Vieno kv. metro šildymo mokestis tokiuose namuose vidutiniškai sudaro 38 ct. Pernai lapkritį už 50 kv. metrų šildymą gyventojai vidutiniškai mokėjo 25 eurus.
 
Automatizuotas šilumos punktas mažino sąskaitas
Daugiabučiai namai, kuriuose yra įrengti automatizuoti šilumos punktai su galimybe automatiškai reguliuoti šildymo ir karšto vandens temperatūrą, 50 kv. metrų ploto buto šildymui vidutiniškai suvartojo 535 kWh (10,7 kWh/vienam kv. m) šilumos ir mokestis gyventojams vidutiniškai sudaro 28 eurus. Vieno kv. metro šildymas gyventojams vidutiniškai kainuos 55 ct. Praėjusių metų lapkritį gyventojai už to paties ploto šildymą mokėjo 35 eurus.
 
Neefektyvus šilumos vartojimas – didesni mokesčiai
Didesnių sąskaitų sulauks senų, prastos būklės daugiabučių namų su nemodernizuotais šilumos punktais gyventojai. 50 kv. metrų ploto buto šildymui vidutiniškai suvartota 570 kWh (11,4 kWh/vienam kv. m) šilumos. Tokiuose namuose vieno kv. metro ploto šildymas vidutiniškai kainuoja 58 ct. Už 50 kv. metrų buto šildymą gyventojai vidutiniškai mokės 29 eurus. Praėjusių metų lapkritį už to paties ploto šildymą gyventojai vidutiniškai mokėjo 37 eurus.
 
Informacija gyventojams
Kiekvieno konkretaus namo faktiniai mokėjimai yra skirtingi. Juos pamatyti ir palyginti galite AB „Panevėžio energija“ interneto svetainėje www.pe.lt, „Namo informacija“.
AB „Panevėžio energija“ vartotojai, prisijungę prie Klientų savitarnos portalo bendrovės interneto svetainėje www.pe.lt, gali peržiūrėti jiems pateiktas sąskaitas už sunaudotą šilumą ir karštą vandenį, jas atsispausdinti, apmokėti elektroniniu būdu bei deklaruoti karšto vandens skaitiklių rodmenis.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Atnaujinta 2019-12-17 09:17:06