2023 metai

Zarasuose rekonstruota daugiau nei pusė visų centralizuoto šilumos tiekimo tinklų

2020 10 06
 
AB „Panevėžio energija“ baigė įgyvendinti Europos Sąjungos paramos lėšomis finansuojamą projektą „Zarasų šilumos tinklų rajono šilumos tinklų rekonstravimas“. Į Zarasų miesto ir Užtiltės kaimo 1,55 km ilgio šilumos tinklų rekonstrukciją investuota daugiau nei 348 tūkst. eurų, iš jų - 173 tūkst. eurų Europos Sąjungos parama.
 
Vykdant šį projektą, 2019 metais darbų rangovas, viešojo pirkimo konkursą laimėjusi UAB „Ukmergės inžinerija“, rekonstravo Zarasų centralizuoto šilumos tiekimo tinklus K. Būgos, S. Nėries, Vytauto, Šiaulių gatvių zonose. Dalis šilumos tinklų buvo atnaujinta ir Užtiltėje, Melioratorių, Žirgų, Laukelių gatvių zonose. Rekonstruojant šilumos tinklus, atskirose atkarpose susidėvėję vamzdynai buvo pakeisti naujais, pramoniniu būdu izoliuotais vamzdžiais, su vandeniui nepralaidžia danga ir sandaria apšiltinimo medžiaga. Nors šiluma naujais vamzdynais vartotojams buvo pradėta tiekti jau nuo praėjusio šildymo sezono pradžios, tačiau įvertinus vamzdynų keitimą kaip sudėtingą, ilgai užtrunkantį procesą, apimant ir aplinkos sutvarkymą, AB „Panevėžio energija“ projektas galutinai buvo baigtas šiais metais. 
 
Specialistai skaičiuoja, kad rekonstravus šilumos tinklus per metus bus sutaupoma apie 40 proc. šilumos, prarandamos dėl vamzdynų izoliacijos susidėvėjimo, arba apie 167 MWh šilumos, kurios pakaktų dviejų daugiabučių namų (po 20 butų) patalpoms šildyti per visą šildymo sezoną. Įgyvendinus projektą, sumažinus šilumos nuostolius, didės bendras centralizuotos šilumos tiekimo sistemos efektyvumas, mažės šilumos gamybos ir tiekimo sąnaudos. Rekonstruoti šilumos tinklai prisidės prie kokybiško ir saugaus šilumos tiekimo vartotojams, siekiant išvengti bet kokių tiekimo sutrikimų ar avarijų galimybių.
 
Šiais metais baigta ir naujų šilumos tinklų statyba Zarasuose – nutiesti nauji 450 metrų ilgio vamzdynai D. Bukonto gatvės, Sėlių aikštės zonose. Nauji vamzdynai prijungti prie miesto centralizuotos šilumos tiekimo sistemos. Į šilumos tinklų statybą investuota 154,1 tūkst. eurų.
 
Šį rudenį AB „Panevėžio energija“ pradeda dar vieną šilumos tinklų rekonstravimo projektą Zarasuose, kurio metu bus atnaujinti 482 metrų ilgio šilumos tinklai Vilniaus, S. Nėries, Vytauto, K. Donelaičio, Dariaus ir Girėno gatvių atkarpose. Investicijos sudarys apie 161 tūkst. eurų. Darbus planuojama užbaigti 2021 metais. 
 
Zarasų šilumos tinklų rajone AB „Panevėžio energija“ eksploatuoja 17 km ilgio šilumos tinklus, iš jų – 11 km jau rekonstruota.
 
                              
 


Atnaujinta 2020-10-07 14:02:42