2023 metai

AB „Panevėžio energija“ dalyvauja šildymo sistemų priežiūros rinkoje

2021 09 28
Besikeičiantis požiūris į šilumos energijos taupymą ir modernėjančios technologijos gyventojus bei kitus vartotojus skatina efektyviau naudoti šilumą. Pagrindinė ir būtina ekonomiško šilumos ir karšto vandens tiekimo vartotojams sąlyga yra tinkamas šilumos punkto bei šildymo ir karšto vandens sistemų eksploatavimas.
 
Gyventojai turi teisę patys pasirinkti namo šildymo ir karšto vandens prižiūrėtoją, kuris prižiūrės namo šilumos punktą bei vidaus sistemas, nuo kurio veiksmų priklausys ir šilumos  suvartojimas. Tad jei netenkina dabartinio prižiūrėtojo paslaugų kokybė, gyventojai gali inicijuoti kito paslaugos tiekėjo pasirinkimą.
 
Pateiktas pavyzdys rodo, kad namo šildymo ir karšto vandens priežiūra galbūt gali daryti įtaką renovuotų gyvenamųjų namų šilumos suvartojimui ir mokesčiams. Vasario mėnesį Statybininkų g. 45 butų daugiabučio namo vieno kv. metro šildymui vidutiniškai buvo suvartota 15,45 kWh ir už dviejų kambarių butą gyventojai sumokėjo 36,5 euro. Toks pat daugiabutis Molainių g. vidutiniškai suvartojo ir mokėjo atitinkamai – 11,58 kWh/ kv. metrui ir 27 eurus už butą. Šilumos suvartojimo skirtumą galėjo padidinti ne tik  namo gyventojų noras gyventi šilčiau, bet ir priežiūros kokybė, nors lauko oro temperatūra ir šilumos kaina visiems buvo vienoda.
 
Šilumos ūkio priežiūra yra sritis, kurioje AB „Panevėžio energija“ specializuojasi jau daugelį metų. Dalyvaujant šildymo sistemų priežiūros rinkoje, bendrovės specialistų paslaugas renkasi ne tik įmonės, organizacijos, biudžetinės įstaigos, bet ir daugiabučių namų gyventojai, kuriems svarbi darbuotojų kvalifikacija, patirtis ir teikiamų paslaugų organizavimas bei kokybė, užtikrinant sklandų šilumos ir karšto vandens tiekimą.
 
Su vartotoju sudarius pastato šildymo ir karšto vandens sistemos priežiūros sutartį, specialistai atliks pastato šildymo ir karšto vandens sistemos techninės būklės įvertinimą, parengs ir vartotojams pasiūlys įgyvendinti priemones šildymo bei karšto vandens tiekimui pastate pagerinti, ekonomiškam šilumos energijos vartojimui pasiekti.
 
AB „Panevėžio energija“ specialistai prižiūrės šilumos punktuose esančius šilumokaičius, užtikrinant tinkamą karšto vandens ruošimą daugiabučiame name ir mažesnį šilumos vartojimą. Naudojant specialias chemines priemones, laiku bus atliekami šilumokaičio profilaktiniai plovimai. Šilumos prižiūrėtojas rūpinsis ir susidėvėjusios įrangos pakeitimu, atliks hidraulinius bandymus, šildymo sistemos hidropneumatinius plovimus bei bus atsakingas už šildymo ir karšto vandens sistemų parengties šildymo sezonui akto pasirašymu.
 
Specialistai pasinaudodami namo šilumos punkte AB „Panevėžio energija“ įrengtu nuotoliniu šilumos apskaitos prietaiso duomenų nuskaitymu stebės ir analizuos šilumos punkto darbo parametrus, iš jų spręs apie namo šilumos sistemos darbą. Sukauptus nuskaitomus rodmenis reguliariais laiko intervalais bus galima grafiškai atvaizduoti ir panaudoti analizavimui patogia forma. Taip pat šios įrangos naudingumą ir duomenų informatyvumą galima bus išplėsti, prie jos prijungiant daugiau temperatūros jutiklių, kurie leis stebėti (fiksuoti, analizuoti) ir į pastato šildymo ir karšto vandens sistemas tiekiamo, bei iš šildymo ir karšto vandens cirkuliacinės sistemos (gyvatukų) grįžtančio vandens temperatūras.
 
Profesionali pastato šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūra duos teigiamus rezultatus ne tik techniniu atžvilgiu, bet ir leis taupyti pinigus.
 
AB „Panevėžio energija“ prižiūri 198 šilumos punktus bei šildymo ir karšto vandens sistemas daugiabučiuose namuose Panevėžio, Pasvalio, Zarasų miestuose bei rajonuose ir 164 visuomeninės/komercinės paskirties objektuose, prijungtuose prie centralizuotos šilumos tiekimo sistemos.
 
Informacija dėl AB „Panevėžio energija“ šildymo sistemų priežiūros ir kitų paslaugų teikiama tel.: (8 45) 501064, 8610 66470, el. p. r.urbutis@pe.lt, bendrovės interneto svetainėje www.pe.lt.

 

 

 



Atnaujinta 2021-09-29 08:17:22