2023 metai

AB „Panevėžio energija“ skatina teikti paraiškas paramai ir modernizuoti šilumos punktus

2022 09 09

Sprendžiant daugiabučių namų šilumos punktų modernizavimo galimybes, pasinaudojant valstybės teikiama parama, praėjusią savaitę buvo organizuotas AB „Panevėžio energija“, Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) atstovų susitikimas su Panevėžio daugiabučių namų nerenovuotus šilumos punktus turinčių daugiabučių valdytojais ir administratoriais.

Susitikimo metu AB „Panevėžio energija“ atstovai kvietė daugiabučių namų gyventojus kuo skubiau priimti sprendimus dėl namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų modernizavimo (mažosios renovacijos), nes 4 mln. eurų valstybės subsidija yra paskirta visiems šalies daugiabučių mažosios renovacijos projektams.  
 
Teikti paraišką Aplinkos projektų valdymo agentūrai ir pasinaudoti parama – iki 80 proc. kompensuojant modernizavimo kaštų, pirmiausia turėtų suskubti daugiabučiai namai su technologiškai pasenusiais elevatoriniais šilumos punktais, kuriuose nėra arba neveikia karšto vandens temperatūros reguliatoriai, nėra automatizuoto šildymo reguliavimo. Juolab, kad griežtėja daugiabučių šildymo ir karšto vandens sistemų privalomi reikalavimai, pagal kuriuos, ne vėliau kaip per ketverius metus, visi daugiabučio namo šilumos punktai turės būti pertvarkyti į automatizuotus šilumos punktus. Todėl dabar yra pats tinkamiausias laikas pasinaudoti teikiama parama, o įdiegtos energinio efektyvumo didinimo priemonės suteiktų galimybę gyventojams taupyti šilumą, komfortiškiau gyventi ir sulaukti mažesnių sąskaitų už šildymą.
 
Šalyje tarp didžiausių miestų tik Panevėžyje likę daugiabučių, kuriuose karštas vanduo iki šiol tiekiamas atvira sistema, kai tas pats vanduo (šilumnešis) naudojamas ir karštam vandeniui buityje, ir pastatų šildymo sistemose patalpų šildymui. Šiuo metu Panevėžyje tokių namų dar yra 143. Juose sunku užtikrinti tolygų pastato šildymą, efektyviai naudoti šilumą. Taip pat šiuose namuose yra padidinta apsiplikimo aukštos temperatūros karštu vandeniu rizika, o dėl aukšto karšto vandens slėgio padidėja butų santechninės įrangos gedimų ir avarijų rizika. Be to, tokių namų gyventojai už karštą vandenį moka daugiau, nei gyventojai, kuriems karštas vanduo tiekiamas uždara sistema, t.y., kai geriamasis vanduo šildomas šilumokaičiuose, esančiuose namo šilumos punkte.
                                                                                                                                                                                      
 
          
 

Apie šilumos punktų modernizavimą GNTV reportaže:  čia  

 


Atnaujinta 2022-09-09 11:04:15