2023 metai

Aplinkos ministerija skelbia septintą kvietimą teikti paraiškas daugiabučių renovacijai – skirs 150 mln. eurų

2019 08 19
Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) administruojama daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa laukia naujo paraiškų antplūdžio – Aplinkos ministerija ką tik paskelbė jau septintą kvietimą ir iki 2020-ųjų metų vasario 1-osios BETA priims gyventojų ir savivaldybių paraiškas daugiabučiams namams atnaujinti.

Daugiabučių namų butų ir kitų patalpų savininkų patvirtintos paraiškos gali būti teikiamos Būsto energijos taupymo agentūrai (paraiškos priimamos visuose BETA regioniniuose padaliniuose) iki kitų metų vasario 1 d.

Aukščiausias prioritetas šiame kvietime bus taikomas tiems projektams, kurie anksčiau parengs investicijų planą, suderins jį su BETA ir pradės techninio darbo projekto pirkimą ar net jį parengs.

„Prioritetas bus skiriamas tiems projektams, kurie bus greitesni – jeigu kažkurie būsto savininkai iki paskutinės dienos, kada galima teikti paraiškas, jau bus pasirengę techninį darbo projektą bei turės leidimą statybai, jie renovaciją galės pradėti dar nesulaukę kitų metų pradžios“, – teigia BETA direktorius Valius Serbenta.

Taip pat bus atsižvelgiama į kitus kvietime numatytus atrankos kriterijus: ar projektas įtrauktas į savivaldybių parengtas kvartalo energinio efektyvumo didinimo programą, aukštesnė energinio naudingumo klasė bei energinis efektyvumas, didesnis gyventojų palaikymas.

Kvartalinė renovacija – du zuikiai vienu šūviu

Aplinkos ministerijos Statybos ir teritorijų planavimo politikos grupės vadovas Marius Narmontas išskiria kitą ne mažiau svarbią detalę, kuri taip pat turės didesnę reikšmę vertinant gautas paraiškas – ar pastatas yra įtrauktas į kvartalinės daugiabučių renovacijos programą.

„Šiame kvietime paraiškas gali teikti tiek pavieniai namai, tiek savivaldybės, norinčios atlikti kvartalinę daugiabučių renovaciją. Didesnį dėmesį skirsime pastarajai – tai reiškia, kad jeigu gausime daugiau paraiškų nei yra skirta finansavimo (150 mln. eurų), prioritetą teiksime kompleksinės renovacijos paraiškoms. Ji leidžia ne tik atnaujinti pastatą ir pagerinti jo energinį efektyvumą, tačiau ir sutvarkyti daugiabučius supančią aplinką, pertvarkyti viešąsias erdves, išspręsti automobilių stovėjimo aikštelių ir kitas infrastruktūrines problemas. Taip gyventojai nušauna du zuikius vienu šūviu“, – teigia M. Narbutas.

Pašnekovas džiaugiasi, kad į daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą aktyviai įsitraukia savivaldybės, kurių administruojama kvartalinė pastatų renovacija įgauna vis didesnį pagreitį.

„Džiugu matyti, kad dauguma savivaldybių jau yra pasirengusios arba baigia pasiruošti kvartalų energinio efektyvumo didinimo programas. Greičiausiai, didžioji dalis paraiškų septinto kvietimo metu bus atitinkančios kompleksinės renovacijos principą“, – pasakoja M. Narmontas.

Anot jo, savivaldybių vaidmuo čia yra labai svarbus, nes tvarkant pavienį pastatą, sutvarkyti jo aplinką yra daug sudėtingiau. Kadangi daugiabučių infrastruktūra dažniausiai naudojasi ne vieno pastato gyventojai, todėl kvartalinė renovacija leidžia išspręsti šią problemą.

Renovacijos nauda – ne tik materiali

Viena iš pagrindinių priežasčių, skatinanti gyventojus teikti paraiškas renovacijai – sumažėjusios išlaidos šildymui. Atnaujintas daugiabutis vidutiniškai po renovacijos sutaupo 50 proc. šiluminės energijos.

Būsto energijos taupymo agentūra teigia, kad sumažėjusios sąnaudos šildymui nėra vienintelis paskatinimas renovuojant daugiabutį namą. Gyventojai pastebėjo, jog daug įtakos turi ir padidėjusi gyvenimo kokybė. Taip pat renovuoti būstai dažnai siejami su būsto vertės padidėjimu, yra paklausesni nuomotis ar įsigyti būstą planuojantiems žmonėms.

Naujausio visuomenės nuomonės tyrimo duomenimis 62% renovuotinų daugiabučių gyventojų Lietuvoje norėtų atnaujinti savo namus, dalyvaudami Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje.

Daugiabučių atnaujinimui – 150 mln. eurų

Iš viso šio kvietimo metu numato daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programai skirti 150 mln. eurų, o energinį efektyvumą didinančioms priemonėms skiriama finansavimo dalis sudarys 50 mln. eurų, kompensuojant 30 proc. investicijų vertės.

Pagal šį kvietimą vykdomiems projektams Valstybė 100 proc. apmokės arba kompensuos projekto parengimo, įgyvendinimo administravimo ir statybos techninės priežiūros išlaidas. Taip pat, valstybė pilnai padengia visas nepasiturintiems gyventojams tenkančias išlaidas.

Nuo 2013 metų, vykdant daugiabučių atnaujinimo programą, Lietuvoje renovuoti jau 2274 daugiabučiai, kuriuose yra daugiau kaip 65 tūkst. butų, o šiuo metu yra atnaujinami dar 407 pastatai. Investicijos į šių namų sudaro apie 700 mln. eurų.

https://www.delfi.lt/partnerio-turinys/naujienos/aplinkos-ministerija-skelbia-septinta-kvietima-teikti-paraiskas-daugiabuciu-renovacijai-skirs-150-mln-euru.d?id=81998551


Atnaujinta 2019-08-19 09:59:09