Naujienos

Atgal

Panevėžyje už šildymą mokėsime 40 proc. mažiau nei pernai

2020 02 11

Dėl šiltesnių orų ir mažesnės AB „Panevėžio energija“ šilumos kainos, panevėžiečiai už šių metų sausį šildymui suvartotą šilumą preliminariais skaičiavimais vidutiniškai mokės 40 proc. mažiau nei prieš metus. 

Šį sausį vidutinė lauko oro temperatūra Panevėžyje siekė +2,6 oC šilumos. Prieš metus ji buvo apie 4,5 oC laipsnius šalčio. Dėl šiltesnių orų (skirtumas 7,1 oC laipsnio) šį sausį Panevėžio daugiabučiuose šildymui buvo suvartota apie 35 proc. mažiau šilumos nei 2019-ųjų sausį.
 
Šių metų sausį AB „Panevėžio energija“ šilumos kaina buvo 13,4 proc. mažesnė nei pernai. Šiemet sausį šiluma kainavo 5,04 ct/kWh be PVM, praėjusių metų sausį – 5,82 ct/kWh be PVM.
 
Vidutiniai mokėjimai už šildymui suvartotą šilumą (neskaitant šilumos karštam vandeniui paruošti ir jo temperatūrai palaikyti) 50 kv. metrų ploto buto gyventojams šių metų sausio mėnesį yra apie 35 eurus su PVM. Prieš metus dėl vėsesnių orų ir didesnės šilumos kainos vidutinės sąskaitos už šildymui suvartotą šilumą sudarė apie 59 eurus su PVM.
 
Mažiausiai energijos naudojančiuose renovuotuose ir naujos statybos daugiabučiuose už 50 kv. metrų ploto butų šildymą šių metų sausį gyventojai vidutiniškai mokės apie 26 eurus su PVM (pernai – apie 42 eurus su PVM). 
 
Nerenovuotuose daugiabučiuose namuose su nemodernizuotais šilumos punktais, kai karštas vanduo tiekiamas atvira sistema, už 50 kv. metrų ploto buto šildymą gyventojai vidutiniškai mokės 39 eurus su PVM (pernai – apie 66 eurus su PVM). 
 
Skaičiuojant mokesčio už šilumą dydį, tiek šilumos kaina, tiek lauko temperatūra visiems yra vienoda, todėl didžiausią įtaką turi suvartotos šilumos kiekis, kurį lemia namo būklė (naujas namas, senas ar renovuotas). Priklausomai nuo to, kiekvieno namo šilumos suvartojimas pastatams šildyti yra skirtingas. Šilumos suvartojimui įtakos gali turėti ir vidaus vamzdynų sistemos subalansavimas, papildomai prijungti šildymo prietaisai, šilumos punkto automatizavimo lygis, gyventojų šilumos komforto lygis bei namo šilumos ūko priežiūra, už kurią atsakingi daugiabučių administratoriai ir šildymo bei karšto vandens sistemų prižiūrėtojai. 
 
AB „Panevėžio energija“ gamina, tiekia šilumą ir atsako už nenutrūkstamą šilumos tiekimą vartotojams iki pastato įvadinio šilumos skaitiklio.


Atnaujinta 2020-02-11 13:49:07