Naujienos

Atgal

Neįprastai šiltas vasaris sumažino šildymo išlaidas

2024 03 14

Gyventojai už vasario mėnesio šildymą vidutiniškai mokės apie 37 proc. mažiau nei už sausį ir 29 proc. mažiau nei prieš metus. 

AB „Panevėžio energija“ duomenimis, vidutinė sąskaita už 50 kv. metrų ploto buto renovuotame daugiabutyje šildymą vasarį vidutiniškai siekia  apie 32 eurus, o senos statybos neapšiltintame, nerenovuotame daugiabutyje – 50 eurų.

Šį vasarį vidutinė lauko oro temperatūra Panevėžyje siekė 1,8 laipsnio šilumos, sausį buvo kur kas šalčiau – 4,9 laipsnio šalčio.

Lyginant su sausiu, vasario mėnuo buvo šiltesnis ir trumpesnis, todėl daugiabučiuose namuose šilumos suvartojimas buvo vidutiniškai 34 proc. mažesnis nei praėjusį mėnesį. Įvertinus ir 2,6 proc. sumažėjusią šilumos kainą, vasario mėnesio mokėjimai už būsto šildymą vidutiniškai apie 37 proc. mažesni nei sausį. 

Kalbant apie sąskaitas už šildymą, svarbu suprasti, kad jos dydis priklauso ne tik nuo šilumos kainos, bet ir nuo konkrečiame daugiabutyje suvartoto šilumos kiekio. Šilumos suvartojimą lemia keli veiksniai: lauko oro temperatūra, konkretaus daugiabučio energetinis efektyvumas, individualūs šilumos vartojimo įpročiai bei namo šilumos ūkį prižiūrinčios įmonės ar asmens kvalifikacija ir pastangos.

AB „Panevėžio energija“ duomenimis, 50 kv. metrų ploto buto savininkas šildymui senos statybos neapšiltintuose, nerenovuotuose daugiabučiuose šių metų vasario mėnesį vidutiniškai išleis  apie 50 eurų. Toks butas vidutiniškai suvartojo 735 kWh (14,7 kWh/1 kv. m) šilumos. Prieš mėnesį tam pačiam plotui apšildyti vidutiniškai prireikė apie 1080 kWh (21,6 kWh/1 kv. m) šilumos, o vidutinė sąskaita už šildymą sudarė apie 75 eurus. 

50 kv. metrų ploto butų šildymui naujos statybos ar renovuotų namų daugiabučiuose šių metų vasarį vidutiniškai suvartota 470 kWh (9,4 kWh/1 kv. m). Čia mokėjimai už šilumą vidutiniškai sudaro 32 eurus. Sausio mėnesį 50 kv. metrų ploto buto šildymui vidutiniškai buvo suvartota apie 730 kWh (14,6 kWh/m2) šilumos, o mokėjimai vidutiniškai sudarė apie 51 eurą.

Šie duomenys rodo, kad energetiškai efektyvių daugiabučių namų gyventojai moka mažesnes sąskaitas už šildymą. Tokia tendencija išlieka kiekvieną mėnesį, nepriklausomai nuo šilumos kainos dydžio svyravimų.

Kiekvieno konkretaus namo faktiniai mokėjimai yra skirtingi. Juos pamatyti ir palyginti galima AB „Panevėžio energija“ interneto svetainėje www.pe.lt, skyrelyje Gyventojams/„Namo informacija“.

 



Atnaujinta 2024-03-14 12:45:56