2019 metų naujienų archyvas

Ką daryti, jei nešyla radiatoriai

2019 10 16

Kiekvienais metais, prasidėjus šildymo sezonui, šilumos tiekėjas sulaukia gyventojų klausimų dėl nešylančių ar prastai šylančių radiatorių. Dažniausia to priežastis - neišleistas oras iš stovų arba gedimai pastatų šildymo ir karšto vandens sistemose. Už tinkamą sistemų veikimą atsako pastato administratoriai bei šildymo ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojai.

Jei, prasidėjus šildymo sezonui, nešyla dalis radiatorių arba juose girdimi įvairūs garsai, greičiausiai, iš sistemos reikia išleisti susikaupusį orą. Oras šildymo sistemoje susikaupia vykdant sistemų remonto ar paruošimo šildymo sezonui darbus. Oras iš radiatorių pašalinamas atsukant čiaupus, dažniausiai sumontuotus viršutinių namo butų radiatoriuose ir išleidžiant susikaupusį orą.
 
Tai gali padaryti pastato šildymo ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojai arba patys viršutinių aukštų butų gyventojai. Pašalinus orą iš sistemos, radiatoriai pradeda šilti normaliai.
 
Tačiau labai dažnai atsitinka taip, kad viršutinio buto savininkas arba gyventojas  išvykęs ir oro pašalinti iš radiatorių nėra kam. Pasitaiko netgi atvejų, kai viršutinių butų savininkai tiesiog neįsileidžia sistemų prižiūrėtojų. Rezultatas - nešylantys kurių nors butų radiatoriai ir šąlantys gyventojai.
 
Netinkamai veikiant šildymo ar karšto vandens sistemai ar pastebėjus gedimą, pirmiausiai reikia pranešti savo pastato administratoriui, bendrijos pirmininkui arba kitam jūsų išrinktam atsakingam asmeniui. Taip pat galite pranešti ir pastato šildymo bei karšto vandens sistemų prižiūrėtojui. Jūsų pastato administratoriaus ar šildymo bei karšto vandens sistemų prižiūrėtojo kontaktai turi būti pateikti laiptinėse esančiose informacinėse lentelėse.
 
AB „Panevėžio energija“ daugiabučių namų šildymo ir karšto vandens sistemas prižiūri Zarasuose ir kai kuriuose Panevėžio, Pasvalio rajono ir miesto namuose (AB „Panevėžio energija“ eksploatuojamų daugiabučių namų sąrašas). Kituose bendrovės regionuose – pastatų vidaus sistemas eksploatuojančios įmonės ir organizacijos.
       


Atnaujinta 2019-10-16 11:30:02