2021 metų naujienų archyvas

Pirmokai sužinojo, kaip šiluma atkeliauja į namus

2021 10 04
Įvertinusi poreikį ieškoti naujų, glaudesnių jungčių tarp miesto moksleivių ir verslo, Panevėžio plėtros agentūra kartu su Panevėžio švietimo centru jau antrą kartą organizuoja iniciatyvą „Pamokos matuojasi Panevėžį“. Vienas iš būdų tą padaryti – jau nuo pradinių klasių supažindinti moksleivius su įvairių miesto įmonių ir įstaigų veikla, tikslais, kasdienybe ir sprendžiamomis problemomis.
 
Šiais metais AB „Panevėžio energija“ tapo Panevėžio plėtros agentūros  iniciatyvos projekto „Pamokos matuojasi Panevėžį“ partneriais. Panevėžio energijos atstovai kartu su Panevėžio Alfonso Lipniūno progimnazijos mokytoja D. Kviliūniene kuria patirtinio mokymosi scenarijų moksleivių pamokai „Apie šilumos taupymą – paprastai!“.
 
Pirmoji pamokos dalis jau įvyko Panevėžio miesto katilinėje Pušaloto g. Mokiniams buvo organizuota ekskursija, siekiant parodyti kur ir kaip gaminama šiluma, ir kokiu būdu ji pasiekia gyvenamuosius būstus. Mažieji panevėžiečiai turėjo galimybę viską apžiūrėti iš arti, paliesti rankomis medžio skiedras, o sužinoję, kas yra biokuras ir kaip jis atrodo,  stebėti kokios mašinos atveža biokurą ir jį iškrauna. Didelį įspūdį mokiniams padarė ir kuro svarstyklės, ir kamino aukštis, ir ugnies degimo katile stebėjimas. Neabejingų neliko norui paliesti pelenus ir sužinoti kur jie keliauja, ir kam naudojami. Pamatę įrenginių gausumą katilinėje, pirmokai apibendrino, kad žmonės dirba sunkų ir sudėtingą darbą. Iš arčiau susipažinę su šilumos gamyba, pirmokai suprato, kad jų butuose esančiuose radiatoriuose cirkuliuoja karštas vanduo, o nuo jų sklindanti šiluma šildo jų namus.
 
Džiugu matyti laimingus vaikus ir žinoti, kad ekskursija jų nenuvylė, o paliko daug įspūdžių, teigiamų emocijų, naujos patirties. Susipažinimas su Panevėžio energijos veikla bei įgytos žinios neabejotinai praturtins įvairių dalykų pamokas ir prisidės prie mokinių ugdymo kokybės.
 
Antroji kuriamos pamokos scenarijaus dalis jau vyks mokykloje. Pamokos metu mokiniai sužinos kaip elgtis ir ką daryti, kad šiluma neiškeliautų, o klasėje būtų šilta ir jauku. Įgiję žinių apie šilumą, patirtinės veiklos metu mokiniai patys modeliuos kambarį, jame esančius baldus, radiatorius, sandarins langus ir duris, atliks darbus, kurie leistų taupyti šilumą namuose paprastomis priemonėmis. Kadangi mokiniai dar neturi rašymo ir skaitymo įgūdžių, todėl didesnį dėmesį skirsime patirtinei veiklai – žaidžiu, kuriu, atrandu.
 
  
  
TV reportažą galite peržiūrėti čia: 
https://youtu.be/XClj_LWLzac


Atnaujinta 2021-10-06 12:22:31