2022 metų naujienų archyvas

Kovo sąskaitos su 9 proc. PVM kompensacija šilumai

2022 04 13
Seimui priėmus Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pakeitimus, gyventojams kovo mėnesio šilumos sąskaitose išskaičiuota 9 procentų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) kompensacija už šildymą ir karšto vandenį per pirmus tris šių metų mėnesius. Sąskaitose gyventojai matys pritaikytą PVM kompensaciją kovo mėnesiui, o papildomose eilutėse - už šių metų sausį ir vasarį. Gyventojams už 50 kv. metrų buto šildymą kompensuojama suma už šių metų tris mėnesius sieks vidutiniškai apie 11- 12 Eur.
  
Dėl pritaikytos PVM kompensacijos kovo mokėjimai už šildymą panašūs kaip ir vasarį. Kovą vidutinė lauko oro temperatūra Panevėžyje siekė apie 1,2 laipsnio šilumos ir buvo panaši kaip ir vasario mėnesį (1,1 laipsnio šilumos). Taip pat panašus buvo ir pastatuose šildymui suvartotas šilumos kiekis.
 
Vertinant kovo mėnesį nustatytą AB „Panevėžio energija“ šilumos kainą - 6,83 ct/kWh (su 9 proc. PVM) ir  vidutiniškai suvartotą 630 kWh (12,6 kWh/ vienam kv. m.) šilumos kiekį 50 kv. metrų buto šildymui, kovo mėnesį gyventojų išlaidos šildymui vidutiniškai sudaro 43,03 Eur (vasarį - 43 Eur ), pritaikius valstybės kompensuojamą 9 proc. PVM tarifą, gyventojams šildymas vidutiniškai kainuos 39,50 Eur (0,79 Eur už vieną kv. metrą).  
 
Daugiabučiuose namuose, kurie Panevėžyje buvo pastatyti iki 1993 metų ir šiuo metu nėra renovuoti,  šilumos punktai yra senos konstrukcijos su elevatoriniais mazgais, be automatinių temperatūros reguliavimo prietaisų, kovo mėnesį 50 kv. metrų buto šildymui vidutiniškai suvartojo 715 kWh (14,3 kWh/vienam kv. metrui) šilumos. Pritaikius PVM kompensaciją, už tokio dydžio būsto šildymą gyventojai vidutiniškai mokės 45 Eur (0,90 Eur už vieną kv. metrą).
 
Naujuose ar po 1993 metų pastatytuose daugiabučiuose ir renovuotuose namuose, 50 kv. metrų buto šildymui vidutiniškai reikėjo 470 kWh (9,4 kWh/vienam kv. m) šilumos. Pritaikius PVM kompensaciją, už tokio dydžio būsto šildymą gyventojai vidutiniškai mokės 29,50 Eur (0,59 Eur už vieną kv. metrą).  
 
Pateikti skaičiai yra vidutiniai, faktinėms šildymo sąskaitoms įtaką turi ne tik šilumos kaina, klimatinės sąlygos, bet ir kiekvieno namo šilumos suvartojimas, kuris priklauso nuo energetinės pastato kokybės. Didelę įtaką turi ir vidaus vamzdynų sistemos subalansavimas, papildomi prijungti šildymo prietaisai, šilumos punkto automatizavimo lygis ir visą namo šilumos ūkį prižiūrinčios įmonės ar asmens kvalifikacija bei pastangos.
 
Daugiau informacijos čia

 



Atnaujinta 2022-04-13 16:11:13