2022 metų naujienų archyvas

AB „Panevėžio energija“ ragina suskubti pakeisti elevatorinius šilumos punktus į automatizuotus ir pasinaudoti valstybės parama

2022 07 29

AB „Panevėžio energija“ skaičiuoja, jog šiuo metu Panevėžyje dar yra 143 daugiabučiai namai (spausti čia) su technologiškai pasenusiais elevatoriniais šilumos punktais, kuriuose nėra arba neveikia karšto vandens temperatūros reguliatoriai, nėra automatizuoto šildymo reguliavimo. Tokiuose namuose sunku užtikrinti tolygų pastato šildymą, efektyviai naudoti šilumą. Taip pat šiuose namuose yra padidinta apsiplikimo aukštos temperatūros karštu vandeniu rizika, o dėl didelio karšto vandens slėgio – butų santechninės įrangos gedimų ir avarijų rizika. AB „Panevėžio energija“ ragina gyventojus kuo skubiau priimti sprendimus dėl daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų modernizavimo, atnaujinant šilumos punktą, ir pasinaudoti valstybės parama. Įdiegtos energinio efektyvumo didinimo priemonės suteiks galimybę taupyti šilumą, komfortiškiau gyventi ir sulaukti mažesnių sąskaitų už šildymą. 

AB „Panevėžio energija“ daugiabučių namų administratoriams paruošė sąrašus, kuriuose išvardinti namai neturi automatizuotų šilumos punktų (spausti čia), ir ragina nedelsiant organizuoti minimų daugiabučių gyventojų susirinkimus bei pasiūlyti jiems pasikeisti seną elevatorinį punktą į naują šilumos punktą.
 
Nusprendusiems modernizuoti – iki 80 proc. valstybės parama
Nuo š. m. liepos 28 d. Aplinkos projektų valdymo agentūra (toliau – APVA) priima paraiškas daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų modernizavimui. Šiai priemonei finansuoti iš Klimato kaitos programos lėšų skirta 4 mln. eurų.
 
Paraiškas gali teikti daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojai, savivaldybės energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo administratoriai, šilumą tiekiančios įmonės, taip pat kiti asmenys, įgalioti daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų. Remiantis naujajame kvietime numatytomis sąlygomis, šilumos tiekėjas gali būti ne tik pareiškėju, bet ir paramos gavėju, jeigu jam nuosavybės teise priklauso šilumos punktas.
 
Pagal šį kvietimą gyventojai, siekiantys gauti valstybės paramą, privalo pakeisti elevatorinį šilumos punktą į naują automatizuotą arba atnaujinti jau pasenusį anksčiau įrengtą automatizuotą šilumos punktą daugiabučiame name bei subalansuoti šildymo sistemą.
 
Taip pat valstybės parama bus skiriama ir tokioms priemonėms kaip radiatorių keitimas, termostatinių ventilių įrengimas, vamzdynų keitimas, individualių šilumos apskaitos prietaisų ar šilumos daliklių sistemos įrengimas, išmaniosios apskaitos, įgalinančios vienalaikį rodmenų nuskaitymą iš daliklių ir karšto vandens skaitiklių butuose, diegimas ir kt.
 
Ekspertų teigimu, atnaujinus seną šilumos punktą, energijos sąnaudos gali sumažėti iki 15 proc., o kartu įgyvendinant kitas šiame Kvietime numatytas priemones, sutaupytos skaičiuojamosios energijos sąnaudos gali siekti ir 25 proc.
 
Gyventojams planuojantiems diegti išvardintas (ar dalį jų) energinio efektyvumo didinimo priemones numatyta iki 80 proc. valstybės parama.
 
Visa detali informacija apie kvietimo sąlygas – https://apvis.apva.lt/.
 
Paraiškas galima teikti iki 2023 m. liepos 27 d. per APVA informacinę sistemą APVIS. Anksčiau pasibaigus priemonei skirtoms lėšoms kvietimas bus stabdomas.
                                                                                   
                                                                                                  Parengta pagal APVA skelbiamą informaciją


Atnaujinta 2022-08-01 11:50:37