2022 metų naujienų archyvas

Spalio sąskaitos už šildymą

2022 11 18

AB „Panevėžio energija“ duomenimis,50 kv. m. buto šildymas Panevėžyje spalio mėnesį vidutiniškai kainuos 22,5 euro. Tokio paties dydžio būstą turinčių gyventojų sąskaitos vidurkis praėjusių metų spalį siekė 19 eurų. Palyginus šių ir praėjusių metų spalio sąskaitas, mokėjimų dydžiai už šildymą gyventojams skiriasi 18,4 proc. 

Šių metų spalis buvo šiltesnis nei pernai, tad ir šildymo sezonas prasidėjo vėliau nei praėjusiais metais. Spalio mėnesio vidutinė oro temperatūra Panevėžyje siekė 9,5 laipsnio šilumos, pernykštis spalis buvo šaltesnis - vidutinė mėnesio temperatūra  sudarė 8,1 laipsnio šilumos.

Pasaulinė energijos krizė paveikė šilumos ūkį, kas mėnesį kintant gamtinių dujų, biokuro, mazuto, dyzelino, elektros, vandens kainoms, išaugo šilumos kaina. 2022 m. spalio mėn. nustatyta AB „Panevėžio energija“ vienanarė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina už suvartotą šilumos kiekį sudarė 11,13 ct/kWh (be PVM), kai pernai spalį gyventojams šiluma kainavo 5,12 ct/kWh (su 9 proc. PVM).

Šių metų spalio mėnesį Panevėžyje, 50 kv. metrų ploto buto šildymui naujuose ar renovuotuose daugiabučiuose namuose vidutiniškai buvo sunaudota 145 kWh (2,9 kWh/vienam kv. metrui) šilumos. Gyventojai už tokio buto šildymą vidutiniškai sumokės apie 16 eurų kaip ir praėjusių metų spalį.
 
Vidutiniai mokėjimai už šildymą 50 kv. m. nerenovuotuose namuose, kai šilumos punktai yra senos konstrukcijos su elevatoriniais šilumnešio pamaišymo mazgais, kai nėra įrengtų automatinių temperatūros reguliavimo prietaisų, šį spalį sudarė 30 eurų. Tokio dydžio buto šildymui vidutiniškai buvo sunaudota 270 kWh (5,4 kWh/vienam kv. metrui) šilumos. Praėjusių metų spalį nerenovuotame name tokio dydžio būstą turinčių gyventojų vidutiniai mokėjimai sudarė 28,5 euro.
 
Kiekvieno konkretaus namo faktiniai mokėjimai yra skirtingi. Juos pamatyti ir palyginti galite AB „Panevėžio energija“ interneto svetainėje www.pe.lt, skyrelyje „Namo informacija“.
 
Faktinėms šildymo sąskaitoms įtaką turi ne tik šilumos kaina, klimatinės sąlygos, bet ir kiekvieno namo šilumos suvartojimas, kuris priklauso nuo energetinės namo kokybės (renovuotas namas ar nerenovuotas). Didelę įtaką turi ir namo vidaus vamzdynų sistemos subalansavimas, papildomi prijungti šildymo prietaisai, šilumos punkto automatizavimo lygis ir visą namo šilumos ūkį prižiūrinčios įmonės ar asmens kvalifikacija bei pastangos.
 


Atnaujinta 2022-11-18 08:22:03