2023 metai

Vasario mėnesio mokėjimai už šildymą mažesni nei sausį

2023 03 13
Panevėžiečius pasieksiančios vasario mėnesio sąskaitos už centralizuotai tiekiamą šilumą buto šildymui bus vidutiniškai apie 11 proc. mažesnės nei 2023-ųjų sausį. Skirtinguose daugiabučiuose šis pokytis gali skirtis nuo vidurkio, nes kiekviename pastate sąskaitos dydį lemia šilumos suvartojimas. AB „Panevėžio energija“ šilumos kaina visiems gyventojams buvo vienoda – 8,85 ct už kilovatvalandę.
 
Vasarį vidutinė lauko oro temperatūra Panevėžyje siekė apie 0,6 laipsnio šalčio, sausį buvo šilčiau  – 0,1 laipsnio šilumos. Lyginant su sausiu, vasario mėnuo nors buvo vėsesnis, tačiau  trumpesnis, todėl daugiabučiuose namuose šilumos suvartojimas buvo vidutiniškai apie 6 proc. mažesnis nei praėjusį mėnesį. Įvertinus ir 4,9 proc. sumažėjusią šilumos kainą, vasario mėnesio mokėjimai už būsto šildymą bus vidutiniškai apie 11 proc. mažesni nei sausį.
 
AB „Panevėžio energija“ duomenimis, 50 kv. metrų ploto buto savininkas šildymui senos statybos neapšiltintuose, nerenovuotuose daugiabučiuose, šių metų vasario mėnesį vidutiniškai išleis apie 67 eurus. Toks butas vidutiniškai suvartojo apie 754 kWh (15,07 kWh/1 kv. m) šilumos. Prieš mėnesį tam pačiam plotui apšildyti vidutiniškai prireikė apie 802 kWh (16,03 kWh/1 kv. m) šilumos, o vidutinės sąskaitos už šildymą sudarė apie 75 eurus.
 
50 kv. metrų ploto butų šildymui naujos statybos ar renovuotuose namuose daugiabučiuose šių metų vasarį vidutiniškai suvartota 515 kWh (10,29 kWh/1 kv. m). Čia mokėjimai už šilumą mažiausi – vidutiniškai apie 45 eurus. Sausio mėnesį 50 kv. metrų ploto buto šildymui vidutiniškai buvo suvartota apie 545 kWh (10,89 kWh/1 kv. m) šilumos, o mokėjimai vidutiniškai sudarė apie 51 eurą.
 
Pateikti skaičiai tik vidutiniai, tačiau faktinėms šildymo sąskaitoms įtaką turi ne tik šilumos kaina, bet ir klimatinės sąlygos bei energetinė pastato kokybė. Šilumos suvartojimas vienam kvadratui ploto apšildyti skirtinguose namuose gali skirtis iki kelių kartų. Tai priklauso nuo pastato dydžio, sienų ir langų kokybės, stogo ir rūsio būklės. Didelę įtaką turi ir vidaus vamzdynų sistemos subalansavimas, papildomi prijungti šildymo prietaisai, šilumos punkto automatizavimo lygis ir visą šį ūkį prižiūrinčios įmonės ar asmens kvalifikacija bei pastangos.
 
AB „Panevėžio energija“ primena, jog valstybė teikia paramas inžinerinei bei kompleksinei daugiabučio namo renovacijai (daugiau informacijos: www.apva.lt, modernizuok.apva.lt), todėl raginame gyventojus ir pastatų valdytojus rūpintis šilumos suvartojimo mažinimu, planuoti taupymo priemones ir teikti paraiškas paramai gauti.
 
Valstybė šį šildymo sezoną taip pat kompensuoja būsto šildymo išlaidas sunkiau besiverčiantiems ir net vidutines pajamas uždirbantiems šalies gyventojams. Sužinoti, ar priklauso kompensacija, reikia kreiptis į savivaldybę arba pasinaudoti www.spis.lt esančia skaičiuokle. Primename, kad siekiant gauti paskirtąją kompensaciją reikia laiku atsiskaityti už suvartotą šilumą arba, jei jau skolingas, sudaryti su šilumos tiekėju mokėjimų atidėjimo sutartį. Paskirtoji kompensacija taikoma už laikotarpį nuo šildymo sezono pradžios.


Atnaujinta 2023-03-13 08:04:51