2023 metai

Panevėžyje įvyko ATVIROS PRAMONĖS SAVAITGALIS – milžiniškas susidomėjimas ir aktyviai įsitraukęs verslas

2023 10 17

Net 11 modernių įmonių atvėrė gamybos užkulisius – per dvi dienas įvyko daugiau nei 60 įtraukių ekskursijų, kurių metu dalyviai taip pat pažino ir senąsias pramonės teritorijas. Renginys į kitus metus palydėtas išskirtinėje vietoje – Panevėžio siaurojo geležinkelio depe, kuriame šventinę nuotaiką kūrė panevėžiečiai muzikantai ir atlikėjai.

Į ekskursijas vietų neliko per kelias valandas

Spalio 6–7 dienomis Panevėžio plėtros agentūra „Panevėžys NOW“ pirmą kartą organizavo ATVIROS PRAMONĖS SAVAITGALĮ. Jo tikslas – supažindinti visuomenę su moderniomis čia veikiančiomis įmonėmis. Agentūros komanda džiaugiasi, kad tikslai pasiekti ir net viršyti: įsitraukė 11 gamintojų, įvyko daugiau nei 60 ekskursijų ir garsiai nuskambėjo baigiamasis renginys – iš viso ATVIROS PRAMONĖS SAVAITGALĮ aplankė net 1200 šiuolaikine pramone susidomėjusių svečių.

Specialiai šiam savaitgaliui „Adax“, „Aukštaitijos vandenys“, „Panevėžio energija“, „Devold“, „Geld Baltic“ (žinoma kaip prakės ženklas „Supergarden“), „Kalnapilio-Tauro grupė“, „IOCO Packaging“, „Jutrix“, „Igis“, HARJU ELEKTER, „Schmitz Cargobull Baltic“ rengė ekskursijas ir pasakojo apie gamybą, pažangius inžinerinius sprendimus, technologijas ir laboratorijas.

Įmonių „Devold“, „IOCO Packaging“, „Adax“ ir „Schmitz Cargobull Baltic“ ekskursijos buvo pritaikytos žmonėms, turintiems judėjimo negalią.

Organizatoriai pasakoja, kad paskelbus registraciją į ekskursijas, vietos ištirpo per kelias pirmas valandas.

„Žinojome, jog žmonės domėsis, bet nesitikėjome, kad bus tokie aktyvūs. Paskelbus registraciją vietų neliko per 3 valandas. Renginiu susidomėjo ne tik panevėžiečiai, bet ir kitų miestų gyventojai. Visuomenės reakcija mus paskatino kalbinti įmones surengti dar daugiau ekskursijų. Paskutinę dieną kvietėme ateiti į gyvą eilę, taip užsiregistravusius, bet neatvykusius keitė kantriai laukusieji“,  pasakoja agentūros „Panevėžys NOW“ direktorė Monika Miniotaitė.

Agentūros direktorė priduria, kad nepamiršta ir pramonės istorija. Daugelis žino šiame mieste veikusius gamybos galiūnus – „Ekraną“, cukraus, stiklo ir konservų gamyklas. Jie iki šiol žadina žmonių smalsumą, todėl tai pastebėjus suorganizavome ekskursijas jiems pažinti. Taigi savaitgalį jau trečią kartą žmonės kviesti dalyvauti ekskursijoje „Panevėžio pramonės milžinai“ ir naujai sukurtoje – „Ekrano“ fenomenas“, į kurias laisvų vietų taip pat neliko akimirksniu.

„Dėkojame visiems, kurie nusprendė skirti laiko Panevėžiui ir čia įsikūrusioms įmonėms. Nuoširdžiai ačiū įmonių darbuotojams, kurie intensyviai ruošėsi, papasakojo gausybę įdomių istorijų ir atskleidė žadą atimančius faktus. Taip pat dėkojame dešimtims iniciatyvių savanorių ir gidų, kurie gelbėjo įvairiais organizaciniais klausimais. Tik jų dėka mums pavyko sukurti nepamirštamą šventę“, – komandos vardu dėkojo M. Miniotaitė.

Nuotraukų galerija iš AB „Panevėžio energija“

 

 

 

Baigiamasis akcentas – kūrėjai iš Panevėžio

„ATVIROS PRAMONĖS SAVAITGALIO stotelė: PALYDĖTUVĖS“ – taip pavadintas baigiamasis šio renginio akordas išskirtinėje erdvėje, Aukštaitijos siaurojo geležinkelio traukinių depe. Organizatorių manymu, ši vieta svarbi, nes be nutiestų bėgių Panevėžio pramonė nebūtų taip išaugusi. Be to, susidomėjimas ir palaikymas patvirtino, kad pirmą kartą organizuotą šventę norisi ne baigti, o palydėti į kitus metus.

„Pagalbos ir susidomėjimo sulaukėme ne tik iš ekskursijas rengusių gamybos įmonių. Įsimintiną patirtį padėjo sukurti ir kiti paramą skyrę verslininkai iš Panevėžio laisvosios ekonominės zonos, nestandartinių metalo konstrukcijų projektavimo ir gamybos įmonės „Arginta Engineering“, kuri šiemet atidarys naują modernią gamyklą Panevėžyje, ir reklamos gamybos agentūros „Spalvota reklama“. Jie leido išplėsti veiklų diapazoną, įtraukti kultūros renginių ir parodyti, kad industrinėse vietose menas atgyja neregėtomis spalvomis“, – sako M. Miniotaitė.

Taigi baigiamojo susitikimo dalyviai galėjo išvysti panevėžietį, muzikos ir meno festivalio „Iškrovos“ organizatorių Paulių Šaparnį, kuris dalyvius kvietė prisidėti prie kuriamos vaizdo instaliacijos.

Muzikine atmosfera taip pat rūpinosi panevėžiečiai. Pirmiausia pasirodė Muzikinio teatro styginių kvarteto profesionalai Asta Striogaitė-Puodžiūnienė (I smuikas), Diana Labudienė (II smuikas), Girdutis Jakaitis (altas), Rokas Vizbaras (violončelė). 26-ąjį gimtadienį šiemet minintis kvartetas atlieka įvairių epochų, žanrų ir stilių muziką, įgyvendina garso takelius kino filmams, eksperimentuoja pramoginės ir džiazinės kompozicijos natomis. Ši vieta jiems taip pat buvo puiki proga eksperimentuoti, tad drauge su plataus spektro menininku, atmosferinės ir elektroninės muzikos atstovu Mantu Varnu jie sutelkė savo kūrybines jėgas ir atliko J. Naujalio, V. A. Mocarto ir A. L. Dvoržako kūrinius.

Po jų muzikinę dalyvių patirtį paįvairino panevėžiečių grupė DDL PLK (Dideli Plaukai). 2011 metais susikūrusi komanda neapsiriboja vienu žanru ir instrumentais, drąsiai eksperimentuoja ant scenos, tad sukūrė itin gyvus pasirodymus. Su tokia kultūrine programa ir nepamirštamais įspūdžiais organizatoriai, įmonių atstovai, miesto gyventojai ir svečiai palydėjo ATVIROS PRAMONĖS SAVAITGALĮ.

Agentūros „Panevėžys NOW“ komanda sako, kad verslų ir visuomenės įsitraukimas bei susidomėjimas leidžia manyti, jog toks renginys reikalingas ne tik šiam miestui, bet ir Lietuvai. Todėl planuojama, kad ATVIROS PRAMONĖS SAVAITGALIS bus organizuojamas ir 2024 metais.

Renginį finansavo Panevėžio miesto savivaldybė.

Panevėžio plėtros agentūros „Panevėžys NOW“ inf.  



Atnaujinta 2023-10-17 13:01:47